Pages

Sunday, October 28, 2012

Harta sebagai amanah

ASsalamualaikum

Menarik x tajuk hari ini? Harta adalah amanah. semua orang memiliki harta bukan? Sebagai manusia kita mestilah ingat akan diri kita bahawa harta yang kita miliki di dunia ini adalah satu pinjaman dan amanah. allah memberikan kepada kita harta sama ada hambanya pandai mengurus dan menjaganya ataupun tidak.

Ya. Benar Allah memberikan kita harta atau benda yang miliki itu adalah untuk mengujui kita sama ada bersyukur ataupun tidak. Tidak kiralah sama ada benda itu berharga ataupun tidak itu adalah satu amanah pada diri kita untuk memeliharanya. kerana, di akhirat kelak pasti Allah akan menyoal kita kenapa kita tidak menjaganya dengan baik.

Erm.. Harta adalah amanah. Ramai orang menganggap apa benda yang kita miliki itu patut kita sayang. Sebenarya itu tidak cukup sekadar kita sayang sahaja tetapi kita perlu menganggap ia adalah sebagai satu amanah. Barulah kita sebagai hambaNya akan menjaga sebaiknya harta yang kita miliki itu. Mama Cik Shikin yang menjelaskan kepada saya, kita perlu menganggap apa yang kita miliki itu adalah satu amanah.  Kerana Allah lah yang memberi dan dialah yang juga menariknya.

Wassalam

No comments:

Post a Comment

you can comment my post