Pages

Sunday, September 2, 2012

Success or Failure?

Assalamualaikum...

Hari ni Cik Shikin nak kongsi sikit la tentang keterujaan Cik Shikin dengan kejayaan orang di sekeliling Cik Shikin. Orang2 sekeliling Cik Shikin ialah semua sepupu2 Cik Shikin. Ada yang dah beli rumah n Berkereta besar. Best nye.  Itupun sebab dah keje lama sebagai pharmacist. Nak dikatakan ceriter lagi dia dah nak beli kete lebih besar n mahal. dgr citer Toyota Wish or Toyota Estima. Tapi ayah Cik Shikin suruh beli Estima jer. Besar sikit.  X sabar rasanye nak graduate n dapa keje yg tetap. uhhh... x sabar rasanye. 

Pastu ada pulak sedara belah ayah Cik Shikin, kira pangkat anak sedara Cik Shikin la, dah beli kereta. Itupun sebab ada duit lebih dari biasiswa masa belajar dulu. Sekarang dia dah keje yang best la jugak. Gaji pun alhamdulilah la. 

Seronok tengok orang dah berjaya ni. Tapi dalam masa yang sama kita perlu tengok jugak macam mana dorang mencapai kejayaan itu. Sebelum berjaya mesti ada cabaran yang mereka tempuh. Mana ada orang berjaya tanpa usaha dan dugaan yang berbagai-bagai rupa. Tidak ada orang yang berjaya dengan secara tiba-tiba. Termasuklah my father. 

Cik Shikin dan adik2 Cik Shikin bersyukur dengan apa yang Cik Shikin ada sekarang. Alhamdulilah. Dahulunya ayah Cik Shikin orang susah. Tapi dengan ada kekuatan dalam diri, dia berusaha untuk mengubah nasib. Nowadays, dia dah pun berjaya menjadi seorang penolong pengurus di kilang Panasonic Shah Alam. May be next time Cik Shikin akan ceriter le detik-detik kejayaan my father. 

Wassalam.

Which one you want to choose ?