Pages

Tuesday, May 5, 2009

analisis bulan kelahiran

Cuba renung artikel ini mengenai bulan dan sikap anda.Artikel ini telah dijalankan oleh Yang Berbahagia Dato Dr Fadhilah Kamsah, sebagai panduan anda..ALLAHUALAM.

JANUARI
Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik. Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik. Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan. Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur. Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam. Pandai mengambil hati orang lain. Pendiam kecuali telah dirancang. Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi. Mudah mendisplinkan diri sendiri. Badanya sihat tetapi mudah diserang selsema. Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkanya. cukup sayang pada kanak-kanak. Suka duduk dirumah. Setia pada segalanya.Perlu belajar kemahiran bersosial. Sifat cemburu yang sangat tinggi.

FEBRUARI
Berfikiran abstrak. sukakan benda yang realiti dan abstrak. Bijak dan pintar berpewatakan yang mudah berubah. Mudah menawan orang lain. Agak pendiam,pemalu dan rendah diri. Jujur dan setia pada segalanya. Keras hati untuk mencapai matlamat. Tidak suka dikongkong. Mudah memberontak apabila dikongkong. Suka kegiatan lasak. Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif. Mudah mempamerkan marahnya.Tidak suka kepada perkara yang remeh temeh.Suka berkawan tapi kurang mempamerkan.Sangat berani dan suka memberontak.Bercita-cita tinggi,suka berangan-angan dan ada harapan untuk merelisasikan impiannya.Pemerhatian yang tajam.Suka hiburan dan sukan. Suka benda yang bersifat seni. Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran.Berkecenderungan pada benda tahyul. Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros.Belajar untuk mempamerkan emosi.

MAC
Berpesonaliti menarik dan menawan.Mudah didampingi. Sangat pemalu dan pemendam rasa. Sangat baik secara semula jadi, jujur pemurah dan mudah sempati. Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran. Suka pada kedamaian. Sangat peka kepada orang lain. Tidak cepat marah dan sangat amanah. Tahu membalas dan mengenang budi. pemerhatian dan penilaian yang amat tajam. Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal. Suka berangan-angan. Suka melancong. Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi. Kelam kabut dalam memilih pasangan. Suka dengan hiasan rumahtangga. Punya bakat seni dalam bidang muzik. Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik.jangan terlalu mengikut selera atau perasaan.

APRIL
Sangat aktif dan dinamik. Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal. Sangat menarik dan pandai menjaga diri. Punya daya mental yang sangat kuat. Suka diberi perhatian. Sangat diplomatik (pandai memujuk) Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang. Sangat berani dan tiada perasaan takut. Suka perkara mencabar,pengasih,penyayang,sopan santun dan pemurah. Emosi cepat terusik. Cuba kawal perasaan.Kecenderungan bersifat pendendam.Agresif dan kelam kabut dalam membuat keputusan. pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain. Kuat daya ingatan dan gerak hati yang sangat kuat.Berpenyakit disekitar kepala dan dada. Sangat cemburu dan terlalu cemburu.

MEI
Keras hati dan degil, kuat semangat dan bermotivasi tinggi.Pemikiran yang tajam. Mudah marah apabila tidak dikawal. Pandai menarik hati dan perhatian orang lain. Perasaan yang amat mendalam. Cantik dari segi mental dan fizikal.Tidak perlu dimotivasikan.Tetap pendirian tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain. Mudah dipujuk. Bersikap sistematik ( otak kiri ). Suka berangan.Kuat daya firasat memahami apa terlintas dihati orang lain tanpa diberitahu.bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit.daya khayalan yang tinggi.pemikiran yang tajam.pandai berdebat.fizikal yang baik.kelemahan sistem pernafasan. suka sastera, seni & muzik serta melancong.Tidak berapa suka duduk dirumah.Tidak boleh duduk diam.Tidak punya ramai anak.rajin dan bersemangat tinggi.agak boros.

JUN
Berfikiran jauh dan berwawasan.Mudah ditawan kerana sikap baik.Berperangai lemah lembut.Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood. Idea yang terlalu banyak di kepala. Bersikap sensitif. Mempunyai pemikiran yang aktif(sentiasa berfikir) Sukar melalukan sesuatu dengan segera.Bersikap suka menanguh-nangguh. Bersikap terlalu memilih dan mahukan yang terbaik. Cepat marah dan cepat sejuk.mudah memaafkan tetapi sukar melupakan. Suka bercakap dan berdebat.Suka buat lawak dan bergurau.Otaknya cergas berangan-angan. Mudah berkawan dan pandai berkawan.Orang yang sangat tertib.pandai mempamerkan sikap.mudah kecil hati.mudah kena selsema.suka berkemas.cepat rasa bosan.Kurang mempamerkan perasaan, lambat untuk sembuh apabila terluka hati. suka pada barang berjenama.mudah menjadi eksekutif. Sesiapa yang memuji dianggap musuh. sesiapa yang menegur dianggap kawan. bukan seorang yang pendendam.

JULAI
Sangat suka didamping Banyak berahsia dan sukar dimengertikan terutamanya lelaki. Agak pendiam kecuali dirangsang.ada harga dan maruah diri.tidak suka menyusahkan orang lain tetapi tidak marah apabila disusahkan. mudah dipujuk dan bercakap lurus.sangat menjaga hati orang lain. sangat peramah. Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya. berjiwa sentimental,jarang berdendam. Mudah memafkan tetapi sukar untuk melupakan.tidak suka benda yang remeh temeh.Membimbing cara fizikal dan mental.sangat peka, mengambil berat dan mengasihi serta penyayang. layanan yang serupa terhadap semua orang.tinggi daya sempati.pemerhatian yang tajam.suka menilai orang lain melalui pemerhatian.mudah dan rajin belajar.suka muhasabah diri. suka mengenangkan peristiwa dan kawan lama. suka mendiamkan diri. suka duduk dirumah. suka tunggu kawan tetapi tidak cari kawan.tidak agresif kecuali terpaksa. lemah dari segi kesihatan perut. mudah gemuk kalau tidak kawal diet. minta disayangi. mudah terluka hati tapi lambat pulih. terlalu mengambil berat. rajin dalam membuat kerja.

OGOS
Suka berlawak . mudah tertawan padanya. sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain. berani dan tidak tahu takut. orangyan agak tegas dan bersikap kepimpinan. pandai memujuk orang lain. terlalu pemurah dan bersikap ego. Nilai harga diri yang sangat tinggi. dahagakan pujian. Semangat juang yang luar biasa. cepat marah dan mudah mengamuk. mudah marah bila cakapnya dilawan. sangat cemburu. daya pemerhatian yang tajam dan teliti.cepat berfikir.fikiran yang berdikari. suka memimpin dan dipimpin. sifat suka berangan. berbakat dalam senilukis hiburan dan silat. sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk. cepat sembuh apabila ditimpa penyakit. belajar untuk bertenanag. sikap kelam kabut, romantik, pengasih dan penyayang, suka mencari kawan.

SEPTEMBER
Sangat bersopan santun dan bertolak ansur. sangat cermat, teliti dan teratur. Suka menegur kesilapan orang lain dan mengkritik. pendiam tapi pandai bercakap. sikap sangat cool, sangat baik dan mudah sempati. sangat prihatin dan terperinchi, amanah, setia dan jujur. kerja yang dilakukan sangat sempurna. sangat sensitif yang tidak diketahui. orang yang banyak berfikir. daya pentaakulan yang baik. otak bijak dan mudah belajar. suka mencari maklumat. kawal diri dari terlalu mengkritik. pandai mendorong diri sendiri. mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia. suka sukan, hiburan dan melancong. kurang menunjukan perasaanya. terluka hatinya sangat lama disimpan. terlalu memilih pasangan. sukakan benda yang luas, bersistematik.

OKTOBER
Suka berbual. suka orang yang sayang padanya. suka ambil jalan tengah. sangat menawan dan sopan santun. kecantikan luar dan dalam. tidak pandai berbohong dan berpura-pura. mudah rasa sempati. baik dan mementingkan kawan. sentiasa berkawan. hatinya mudah terusik tetapi merajuk tidak lama. cepat marah. macam pentingkan diri sendiri. tidak menolong orang kecuali diminta. Suka melihat dariperspektifnya sendiri. tidak suka terima pandangan orang lain. emosi yang mudah terusik. suka berangan dan pandai bercakap. emosi yang kelam kabut. daya firasat yang sangat kuat ( terutama perempuan ) suka melancong, bidang sastera dan seni. Pengasih, penyayang dan lemah lembut. romantik dalam percintaan. mudah terusik hati dan cemburu. ambil berat tentang orang lain. suka kegiatan luar. orang yang adil. Boros dan mudah dipengaruhi persekitaran. mudah patah semangat.

NOVEMBER
Banyak idea dalam perkara. sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya. berfikiran ke hadapan. berfikiran unik dan bijak. penuh dengan idea-idea baru yang luar biasa. pemikiran yang tajam. daya firasat yang sangat halus dan tinggi. sesuai jadi seorang doktor. cermat dan teliti personaliti yang dinamik. sifat yang berahsia. banyak berfikir kurang bercakap dan mesra. berani pemurah setia dan banyak kesabaran. terlalu degil dan keras hati apabila berkehendakan sesuatu akan diusahakan sehingga berjaya. tak suka marah kecuali digugat. mudah ambil berat terhadap orang lain. pandai muhasabah diri. cara berfikir lain dari orang lain. otak yang sangat tajam. pandai mendorong diri sendiri. tidak hargai pujian. kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendakkan sesuatu. cuba sampai berjaya. badan yang sasa. kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik. tidak pasti dengan hubungan kasih sayang. suka duduk dirumah. sangat rajin dan berkemampuan tinggi, amanah, jujur, setia dan pandai berahsia. tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi. bercita-cita tinggi. perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-rubah.

DISEMBER
Sangat setia dan pemurah. bersifat patriotik. sangat aktif dalam permainan dan pergaulan. sikap kurang sabar dan tergesa-gesa. bercita-cita tinggi. suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi. seronok bila didampingi. suka bercampur dengan orang. suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai. sangat jujur, amanah dan bertolak ansur. tidak pandai berpura-pura. cepat marah.perangai yang mudah berubah-ubah. tidak ego walaupun harga diri sangat tinggi. benci pada kongkongan. suka berlawak. Pandai buat lawak dan berfikiran logik.

Mengapa mengeluh

Kita selalu bertanya dan Quran sudah menjawabnya.

Kita bertanya : Kenapa aku diuji?
Quran menjawab, “ Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan, “ Kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar, dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang berdusta “ Surah al-Ankabut, ayat 2-3.

Kita bertanya: Kenapa aku tak dapat apa yang aku idam-idamkan?
Quran menjawab, “Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia akan buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.”Surah al-Baqarah, ayat 216.

Kita bertanya: Kenapa ujian seberat ini?
Quran menjawab, “Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.” Surah al-Baqarah,ayat 286.

Kita bertanya: Kenapa kita rasa frust?
Quran menjawab, Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman. Surah Ali Imran, ayat 139.

Kita bertanya: Bagaimana harus aku menghadapinya?
Quran menjawab, “Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang, dan sesungguhnya sembahyang itu amat berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk”
Surah al-Baqarah, ayat 45

Kita bertanya:Kepada siapa aku berharap?
Quran menjawab, “Cukuplah Allah bagiku, tidak ada tuhan selain daripadanya. Hanya kepadanya aku bertawakal” Surah al-Taubah, ayat 129.

Kita bertanya: Apa yang aku dapat daripada semua ujian ini?
Quran menjawab, “ Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.” Surah al-Taubah, ayat 111.Kita berkata: Aku tak tahan!
Quran menjawab , “ … dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tidak berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kamu yang kafir.” Surah Yusuf, ayat 12.

Kita berkata: Sampai bila aku akan merasa begini.
Quran menjawab, “ Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.” Surah al-Insyirah,
ayat 5-6

Sudah! Jangan mengalah lagi. Pergi baca Quran.