Pages

Thursday, November 5, 2009

AIR SEJUK BANYAK KELEBIHAN UNTUK KESIHATAN

1. Air sejuk dapat membantu pesakit insomnia yang sukar tidur agar mudah kembali tidur seperti biasa.


2. Air batu atau ais dapat mengembalikan memori atau sifat pelupa yang keterlaluan dalam diri seseorang.


3. Mengunyah ais baik untuk kanak – kanak kerana ini akan menguatkan gigi dan memakan aiskrim secara perlahan – lahan dan berterusan. Untuk penghidap batuk sangat elok untuk menghilangkan batuknya dalam masa yang singkat berbanding memakan ubat batuk. Air sejuk juga akan menguatkan tulang bayi.


4. Membiasakan diri dengan menguyah ais akan meningkatkan kecerdasan fikiran kepantasan pergerakan.


5. Air amat diperlukan oleh atlet sukan dalam kecerdasan yang tidak disangka – sangka.


6. Ais sejuk atau ais kini dijadikan sebagai bahan perencat kepada kecederaan yang akut seperti demam panas yang panas yang biasanya dihidapi oleh bayi yang mempunyai potensi menghadapi sawan.


7. Air sejuk ialah terapi yang amat popular sebagai penguat tulang yang patahdengan syarat ia dibalut dengan kain hitam.


8. Air sejuk dalam cuka sangat baik untuk menguatkan tulang yang patah kerana ia dapat menyembuhkan tulang dengan cepat.


9. Air sejuk secara psikologinya amat ditakuti oleh pesakit yang mengalami gangguan jin atau dikuasai oleh unsur – unsur sprirituil yang jahat.


10. Air sejuk mempunyai nada bunyi dalam tekanan Rendah yang amat lembut lagi mengharmonikan.


11. Air sejuk akan meningkatkan sistem imunisasi yang luar biasa sebagai tenaga pencegahan berbagai – bagai penyakit alahan dan jangkitan.


12. Air sejuk mempunyai kepadatan molekul Kristal yang paling keras iaitu intan.

13. Air sejuk ialah kuasa penyerap yang amat sesuai dijadikan sistem penghantaran tenaga yang paling cekap sehingga ke dasar sel yang jauh dan menyeluruh.


14. Air sejuk mempunyai daya rangsangan yang boleh mengembalikan semangat orang yang telah hilang ingatan seperti pengsan, gila dan koma kembali sedar. Caranya ialah air sejuk dijadikan air penawar melalui bacaan ayat – ayat al – Quran dan selawat dengan bacaan tiga kali atau tujuh kali.


15. Mandi air sejuk akan menguatkan tulang. Tulang yang berlebihan asid urik akan meningkatkan suhu tulang dan melemahkan struktur tulang.

16. Air sejuk lebih stabil molekul atomnya dan lebih peka kepada gelombang frekuensi Rendah yang dirakamkan melalui niat dalam amaln berwudhu. Air sejuk juga dapat merakamkan gelombang frekuensi Rendah lebih stabil.


17. Air kelapa muda bersifat sejuk amat baik untuk kesihatan kerana ia amat berkesan untuk meneutralkan kesan keracunan dan keasidan yang berlebihan dalam aliran darah. Tubuh secara semula jadinya bersifat panas dan memerlukan pasangan yang bersifat sejuk.


18. Oksigen dan hidrogen bersifat panas dan menguasai bahagian perut, pengambilan unsur – unsur yang panas (minimum) pada waktu pagi satu amalan yang tidak seharusnya diteruskan. Menumlah seteguk air sejuk pada awal pagi (selepas bangun tidur ) kerana ia menguatkan perut atau awet muda.


19. Orang yang tidur dalam udara yang sejuk dan berselimut untuk memanaskan tubuhnya ialah kombinasi yang baik untuk menjaga kesihatan secara menyeluruh dalam jangka masa pendek apatah lagi jangka panjang.


20.Litupan ais di Antartika (daerah kutub selatan ) dan Artik (daerah kutub utara ) ialah pengimbang dasar bumi yang amat panas.


21. Kombinasi dalam bumi yang sejuk ialah rahsia keseimbangan tekanan semula jadi alam yang mengawal gravity dan pergerakan bumi pada paksinya.